Ghid minimal pentru alegerea unei automatizari de poarta batanta

05/25/2021
de catre Costin Drehuta
Ghid minimal pentru alegerea unei automatizari de poarta batanta

Ghid minimal pentru alegerea unei automatizari de poarta batanta Nice

Portile batante sunt construite de obicei din doua canate care se mai numesc si foi sau aripi, insa sunt cazuri in care poarta batanta are un singur canat. Ca mod de deschidere portile batante pot fi deschise atat catre interiorul curtii cat si catre exterior.

Patru lucruri importante trebuie sa cunoastem atunci cand vrem sa alegem automatizarea potrivita pentru poarta noastra batanta.


1. Dimensiunea golului util, respectiv a aripilor portii (lungimea canatelor poate fi egala, simetrica sau nesimetrica). Stiind aceste cote, vei putea filtra rapid motoarele pentru porti astfel: - pentru un gol util mai mic de 4m vei selecta  motoare pentru 2 x 2 metri sau chiar mai mari. Pentru o poarta batanta cu 2 canate (foi) de 3 metri veti alege un kit cu motoare de 2×3 metri sau mai mare.


2. Greutate unei foi (canat) – Aceasta informatie este utila la alegerea sistemului de automatizare doar daca poarta are o greutate peste 200Kg (se poate aproxima considerand ca o poarta mai grea de 200Kg nu poate fi ridicata/transportata de 4 oameni obisnuiti). Pentru astfel de situatii motoarele se aleg consultand graficul Lungime/Greutate furnizat de producator, specific fiecarui actuator.


3. Numarul de actionari pe ora sau ciclu de lucru – Daca avem o aplicatie de automatizare pentru rezidential (pana la 10 deschideri pe zi) ciclu de lucru este unul normal de pana in 35%, dar daca poarta este folosita pentru accesul intr-o zona industriala sau comerciala va trebui sa alegem un kit de automatizare poarta batanta cu un regim de utilizare intensiv 65-80% sau chiar continuu 100% daca situatia o impune.


4. Dimensiunea stalpilor portii este de asemenea importanta si poate crea probleme la montaj daca o neglijam. Stalpii de dimensiuni mici cu latura sau diametru de pana in 200mm nu ridica probleme deosebite atata vreme cat poarta este montata cu balamaua pe centrul stalpului. Dar daca stalpii sunt mai grosi, atunci motoarele aplicate vor trebui supradimensionate sau se vor alege motoarele special construite pentru stalpi grosi: - automatizari cu brat articulat, automatizari cu motor in stalpul portii sau automatizari cu motoare ingropate sub poarta. Bineinteles ca motoarele cu constructie speciala se pot alege pentru oricare tip de stalp sau poarta atunci cand avem nevoie de o anumita functionalitate (de ex. deschideri de 180grade) sau de un anumit design (sistemul de automatizare nu trebuie afecteze designul portii).

 

Acum ca am stabilit principalele aspecte de care trebuie sa tinem cont la alegerea automatizarii potrivite pentru proiectul nostru, putem sa trecem la o abordare putin mai aplicata, adica sa incercam sa aflam unde si cum identificam valorile necesare in manualele producatorului. Luam ca exemplu un kit de automatizare Nice cu multa celebritate, cunoscut de multi instalatori si evident de si mai multi utilizatori: WINGO4KLT. In manualul motorului din componenta kitului WG4000 vom gasi specificatiile tehnice si pentru alte motoare care folosesc aceiasi platforma constructiva: WG4024, WG5024, WG4000/V1, WG5000, WG5000/V1, WG3524HS.

Tabel specificatii Putem observa cu mare usurinta diferentele esentiale intre motoare si modul de codificare al codurilor de motor. WG semnifica platforma constructiva generala (gama Wingo Gear), setul urmator de cifre semnifica lungimea actuatorului (40 - 2x2m, 50 - 2x3.5m), ultimile doua cifre semnifica tensiunea de alimentare a motorului (24 pentru 24Vcc si 00 pentru 230Vca), iar literele de la finalul codului de produs ne da informatii despre versiuni de reductoare cu  viteza marita (V1- viteza sporita, HS - high speed)
Gama WINGO contine doua carcase cu dimensiuni diferite ce pot fi dotate cu motoare electrice si reductoare diferite pentru a putea acoperi o plaja mare de aplicatii. Cote motoare Nice
Schita de montaj Nice Wingo

Schema de montaj a motoarelor de actionare a portilor batante contine cele doua cote foarte importante de care trebuie sa tinem cont pentru reusita proiectului de automatizare. Vorbim aici de celebrele Cota A si Cota B care alese corect, vor determina forta, viteza si unghiul maxim de deschidere a portii.

Cum alegem cota A si cota B?

Simplu, ne ajuta producatorul cu grafice specifice pentru fiecare motor.

Exemplul: Poarta batanta rezidentiala 2x2m, 200Kg/canat, montata la jumatatea unui stalp cu grosimea de 200mm. Unghi de deschidere necesar: 100grade.

Din graficul cu valori Lungime/Greutate observam ca pentru 2m/200kg putem folosi unul din motoarele WG4024, WG4000 sau WG4000/V1 care sunt capabile sa manevreze poarta noastra. Verificam acum in graficul cu cote de montaj daca putem asigura deschiderea scontata. Pentru aceasta trebuie sa trasam pe graficul motorului WG4000 o linie orizontala in dreptul valorii C=100mm vom afla cota B minima posibila B=160mm. Trasand o linie verticala care sa o intersecteze pe cea orizontala trasata anterior in sectorul 100-110grade, putem gasi o Cota A de montaj ce va putea lua valori intre145-155mm.

Concluzie: motorul WG4000 poate fi montat cu succes pe poarta, deci este o alegere potrivita.

Observatie: daca modelul portii batante este unul plin, cu portanta mare la vant sau daca poarta este placata cu policarbonat, va trebui sa calculam motoarele  majorand greutatea portii cu cca. 25%. In acest caz WG4000 nu mai este recomandat pentru acest proiect si trebuie ales un motor mai mare, WG5000, care conform graficului lungime/greutate este capabil sa actioneze porti de 250Kg cu lungime de maxim 2m. Pentru acest motor vom putea alege CotaA=200mm cu CotaB=220mm ceea ce ne pune cu usurinta pe linia de valori recomandate r.i.l.

Grafic lungime greutate Wingo cot a cota b wg5000 wg5024
Grafic cota a cota b WG4000 wg4024  

Speram ca acest articol sa te ajute sa alegi in cunostinta de cauza sistemul de automatizare potrivit pentru portile tale batante.

Sau poti sa ne intrebi pe noi.

Te ajutam cu drag pentru ca suntem pasionati de automatizari.

NICE addicted!

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Modul Wi-Fi / releu wireless pentru automatizari porti
Transport Gratuit
COD: rel.WiFi
150 Lei
Discount 14%
Transport Gratuit
Discount 14%
COD: N-RB600BDKCE promo
2.828 Lei 2.432 Lei
Discount 16%
Transport Gratuit
Discount 16%
COD: N-RB400BDKCE promo
2.288 Lei 1.924 Lei
COD: N-IT4WIFI
482 Lei
COD: N-FLO2RE
110 Lei
COD: N-SHEL75KCE
[Contactati-ne pentru un pret]
COD: N-FLO2R-S
103 Lei
COD: N-PS124
260 Lei
COD: N-EKS
93 Lei
COD: N-PO
23 Lei