05/21/2021
de catre Costin Drehuta
Ghid minimal pentru alegerea unei automatizari de poarta culisanta Nice.
Portile culisante sunt des intalnite atat in aplicatii rezidentiale cat si in cele industriale/comerciale si mai sunt cunoscute sub numele de porti pe role, porti glisante sau chiar porti cu translatie. Avantajul lor principal este ca atunci cand sunt deschise nu ocupa loc in curte si nu au nevoie decat de un spatiu ingust dea lungul gardului. Acest tip de poarta poate sa circule pe o sina fixata pe fundatia gardului sau poate glisa pe deasupra pamantului folosind un sistem autoportant.
Indiferent daca poarta gliseaza pe role sau pe o sina autoportanta, sistemul de automatizare va putea actiona poarta la o simpla apasare de buton. Sau din telefon prin WiFi si/sau GSM.
Alegerea unui motor potrivit pentru fiecare poarta in parte nu este deloc complicata, dar trebuie sa subliniem cateva din cele mai importante aspecte de care trebuie sa tinem cont:
- Greutatea portii ce trebuie automatizata – un parametru extrem de important pentru alegerea motorului potrivit (motor 400kg / 600 Kg / 1000 Kg / 1200 Kg, etc). Exemplu: daca poarta are o greutate de cca. 350 Kg atunci putem achizitiona un motor de minim 400Kg. Este evident ca alegand un motor de 600Kg, durata de viata a acestuia este mai mare si motorul este capabil sa actioneze poarta si in situatii mai dificile (friguri extreme, zapada, gheata)
- Lungimea portii (deschiderea utila) este un valoare ce trebuie cunoscuta pentru ca motoreductoarele au un timp de lucru maxim stabilit din constructie. Deschiderea utila determina si numarul de cremaliere necesare pentru instalare. Exemplu: Daca poarta are 4.6 metri deschidere utila, vom achizitiona 5 metri de cremaliera, adica 5 bucati.
- Ciclu de lucru - Cate deschideri estimam intr-o ora si cate intr-o zi. Daca avem o automatizare de uz rezidentilal cu pana la 10 deschideri pe ora, ciclu de lucru este unul normal de 35%. Daca automatizarea este instalata pe o poarta intens circulata, atunci alegem o automatizare cu ciclu intensiv (65 - 80%) sau chiar ciclu de functionare continuu (100%).
- Viteza de actionare - este un parametru constructiv destul de important in anumite situatii. Daca poarta culisanta are o lungime de 8 - 12m, de exemplu, timpul de asteptare pentru o deschidere completa este prea mare pentru anumite activitati si atunci se aleg motoare pentru porti glisante din gama High Speed. Motoare cu viteza mare se pun si pe porti mai mici atunci cand acesul se face dintr-o strada cu intens circulata si exista pericol de accidente sau cand ne dorim o inchidere rapida pentru a evita iesirea din curte a animalelor de companie.
- Master/Slave - este o facilitate a centralelor de comanda care permite sincronizarea a doua porti culisante ce deservesc acelasi acces. Deci, daca avem doua porti contrapuse, functia master/slave este absolut necesara pentru a putea folosi in comun sistemul de fotocelule, girofarul si telecomanda, iar portile sa aiba o siguranta deplina.