Miercuri, 29 noiembrie, Nice a găzduit seminarul de instruire "Integrarea în arhitectură, scenarii și viziuni" organizat în colaborare cu Fujitsu Climatizzatori și Maggioli Editore. Scopul a fost de a împărtăși viziunea companiei de a trăi în viitor, de a demonstra relația dintre instalațiile tehnice și tipul de construcție și de funcționare a clădirii și de a atrage operatorii implicați în acest proces de a colabora chiar din faza conceptuală, lucrând secvențial și fără integrare, așa cum tinde să se întâmple astăzi.
Deschis pentru designeri și pentru alții, prima parte a întâlnirii a explorat diferitele aspecte ale integrării în arhitectură. Inovația tehnologică a făcut progrese importante în tranziția de la tehnologia analogică la tehnologia digitală, prin modificarea profundă a stilului de viață, a mijloacelor de comunicare și a evoluției societății. Astăzi, construcția este sectorul chemat să se adapteze cel mai mult la noua eră digitală, atât în ceea ce privește flexibilitatea utilizării, cât și tehnicile de construcție, cu noi modalități de organizare și gestionare a șantierului, un loc de asamblare mai degrabă decât de producție. Fluxurile de informații se schimbă complet în cadrul procesului de concepție arhitecturală: BIM (Building Information Modeling) și mașinile cu comandă numerică de astăzi fac posibilă programarea proceselor care, acum câțiva ani, ar fi fost de neconceput. Pentru a vorbi și a inspira publicul pe aceste teme, au fost implicați trei vorbitori importanți: Giorgio Di Tullio, designer inovator, Chiara Tonelli, arhitect și lector în tehnologia arhitecturii de la Universitatea Roma Tre și Michele Vio, inginer.
În cursul după-amiezii, condusă de vorbitori și de cele două companii, un număr mic de profesioniști au făcut schimb de opinii cu privire la un caz practic: renovarea unei clădiri reale, un bloc de locuințe din anii 1960, situat în apropiere de Roma. Un atelier conceput pentru a permite operatorilor - designerilor, arhitecților și inginerilor de sistem - să experimenteze avantajele designului integrat pentru ei înșiși. Grupurile au lucrat cu scopul de a experimenta direct și de a integra soluțiile din Nisa (produse pentru protecția solară în special) și produsele Fujitsu pentru a îmbunătăți eficiența energetică și confortul în casă.
Evenimentul a fost acreditat prin Ordinul Arhitecților și Inginerilor din Treviso, care a emis credite de pregătire pentru cei peste 100 de profesioniști care au participat la seminar.